2024: Cyber Resilience, αναδυόμενες απειλές και τάσεις

19/10/2024 14:45

Το 2024, η κυβερνοανθεκτικότητα παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Παρακάτω αναφέρονται οι βασικές τάσεις και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι οργανισμοί για να προστατεύσουν τα δεδομένα τους και να διατηρήσουν τη κυβερνοανθεκτικότητα τους.

Αύξηση των περιστατικών παράνομης συλλογής δεδομένων και παραβίασης προσωπικών δεδομένων

Οι παραβιάσεις δεδομένων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, αποτελώντας τον πιο επίφοβο κίνδυνο στον κυβερνοχώρο για τις επιχειρήσεις. Η αύξηση αυτή οφείλεται στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου που στοχεύουν σε προσωπικά δεδομένα και στην αύξηση των δικαστικών διενέξεων για την παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων από επιχειρήσεις κυρίως για σκοπούς digital marketing με την χρήση εργαλείων εντοπισμού συμπεριφοράς χρηστών (Meta Pixel, Microsoft Clarity, κλπ). Στις Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των μεγάλων αξιώσεων στον κυβερνοχώρο, με τις παραβιάσεις ιδιωτικότας να αντιπροσωπεύουν το 100% αυτών των αξιώσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Επιθέσεις μαζικής διαρροής δεδομένων υψηλού προφίλ, όπως αυτές στις εταιρείες MOVEit, MGM και T-Mobile, είχαν ως αποτέλεσμα την κλοπή αρχείων από εκατομμύρια άτομα, οδηγώντας σε ομαδικές αγωγές και σημαντικές απαιτήσεις εκβιασμού.

Εξελισσόμενες επιθέσεις Ransomware

Το Ransomware συνεχίζει να αποτελεί σημαντική αιτία ζημιών, αντιπροσωπεύοντας το 58% των μεγάλων αποζημιώσεων στον κυβερνοχώρο στις αρχές του 2024 Παρά τα βελτιωμένα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και τις στρατηγικές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, το ransomware παραμένει μια μεγάλη απειλή. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να αυτοματοποιήσουν τις επιθέσεις και να αποφύγουν τον εντοπισμό τους. Η διασυνδεδεμένη φύση της ψηφιακής οικονομίας αναγκάζει τη βιομηχανία του ransomware να προσαρμόζεται στην νέα πραγματικότητα και να μεγαλώνει παρά τις σημαντικές επιτυχίες των διωκτικών αρχών με την αδρανοποίηση σημαντικών ομάδων της.

Επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ψηφιακής διασυνδεσιμότητας

Η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή διασυνδεσιμότητα διαμορφώνουν το μελλοντικό τοπίο των κινδύνων. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο με τον γρήγορο εντοπισμό και την απομόνωση των παραβιάσεων, εισάγει επίσης νέους κινδύνους. Το περιεχόμενο που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη και τα chatbots μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους για την προστασία της ιδιωτικότητας, ενώ η αυξανόμενη εμπορική αξία των δεδομένων τα καθιστά προσοδοφόρο στόχο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Η νέα πραγματικότητα απαιτεί απο εταιρίες και οργανισμούς ισχυρή διακυβέρνηση δεδομένων, μέτρα ασφαλείας και συμμόρφωση με τους κανονισμούς προστασίας της ιδιωτικότητας για την διαχείριση των κινδύνων

Ρυθμιστικές αρχές και νομικές προκλήσεις

Το ρυθμιστικό περιβάλλον για την προστασία της ιδιωτικότητας την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εξελίσσεται. Στις ΗΠΑ, οι νέοι πολιτειακοί νόμοι και οι κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη γνωστοποίηση περιστατικών παραβίασης ασφάλειας δημιουργούν ένα πολύπλοκο τοπίο για τις επιχειρήσεις. Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων της ΕΕ (GDPR) και ο επερχόμενος νόμος για την Τεχνητή Νοημοσύνη θέτουν υψηλά πρότυπα για την προστασία των δεδομένων. Οι εταιρείες πρέπει να παρακολουθούν αυτές τις αλλαγές για να αποφύγουν τις νομικές παγίδες και να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση.

Βέλτιστες πρακτικές για την  αύξηση της κυβερνοανθεκτικότητας

Για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο, οι οργανισμοί θα πρέπει να υιοθετήσουν βέλτιστες πρακτικές. Αυτές περιλαμβάνουν την εφαρμογή ισχυρών μέτρων ασφαλείας, όπως η κρυπτογράφηση και οι έλεγχοι πρόσβασης, τη διενέργεια τακτικών ελέγχων ασφαλείας και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς προστασίας της ιδιωτικότητας. Οι δεοντολογικές πρακτικές της Τεχνητής Νοημοσύνης , όπως η αντιμετώπιση της προκατάληψης και της διαφάνειας, είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, οι εταιρείες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας , λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της αναλογικότητας στην συλλογή δεδομένων στο αναγκαίο, της χρήσης εργαλείων πρόληψης διαρροών δεδομένων και της διατήρησης συνεχούς  επικοινωνίας με τους ενδιαφερόμενους φορείς κατά τη διάρκεια περιστατικών.

Συμπέρασμα

Καθώς οι απειλές στον κυβερνοχώρο συνεχίζουν να εξελίσσονται, οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση και προληπτικές στις προσπάθειές τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Με την κατανόηση των αναδυόμενων τάσεων και την εφαρμογή ισχυρών μέτρων ασφαλείας, οι οργανισμοί μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα τα δεδομένα τους και να διατηρήσουν την ανθεκτικότητά τους απέναντι στους αυξανόμενους κινδύνους στον κυβερνοχώρο.

Η αύξηση της κυβερνοανθεκτικότητας των εταιριών θα βοηθήσει και την αγορά της ασφάλισης cyber insurance να προσφέρει λύσεις και τεχνογνωσία στη διαχείριση του κινδύνου σε περισσότερες εταιρίες.

Τις δυνατότητες που προσφέρει η ασφάλιση cyber insurance μπορείτε να δείτε στο https://cromar.gr/proionta-exidikeumenes-asfaliseis-cyber-secure-solution/