7 συμβουλές για τη διαχείριση ύποπτων emails
08/10/2018 07:03
Ας δούμε κάποιες γενικές συμβουλές για τη διαχείριση ύποπτων email
- Μην εμπιστεύεστε το εμφανιζόμενο όνομα – Μία αγαπημένη τακτική των κυβερνοεγκληματιών είναι να κάνουν spoof το εμφανιζόμενο όνομα ενός email. Πάντα να ελέγχετε τη διεύθυνση στο πεδίο «Από».
- Μην εμπιστεύεστε την επικεφαλίδα της διεύθυνσης – Οι κυβερνοεγκληματίες δεν κάνουν spoof μόνο το εμφανιζόμενο όνομα, αλλά επίσης στην επικεφαλίδα της διεύθυνσης, που περιλαμβάνει και το όνομα του domain. Σιγουρευτείτε ότι είναι όλα σωστά. Αν έχετε υποψίες, επιβεβαιώστε ότι είναι αυθεντικό το μήνυμα, επαληθεύοντας το με το άτομο που υποτίθεται ότι το έστειλε.
- Ελέγχετε για ορθογραφικά λάθη – Τα νόμιμα μηνύματα συνήθως δεν έχουν σοβαρά ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη. Διαβάζετε τα emails σας προσεκτικά και αναφέρετε ότι σας φαίνεται ύποπτο.
- Προσέχετε όταν υψηλόβαθμα στελέχη κάνουν ασυνήθιστα αιτήματα για πληροφορίες – Πόσοι CEOs θέλουν να ελέγξουν τα φορολογικά στοιχεία μεμονωμένων υπαλλήλων; Πόσο συχνά ο CEO ζητά πρόσβαση στο δίκτυο ή χρειάζεται νέο κωδικό λόγω μπλοκαρίσματος;
- Σκεφτείτε προσεκτικά τα επείγοντα αιτήματα – Υπάρχει καλός λόγος γι’ αυτό το αίτημα; Εγείροντας μία αίσθηση επείγοντος και μυστικότητας, ειδικά όταν παρακάμπτονται τα κανονικά κανάλια επικοινωνίας, αποτελεί συνήθης τακτική στην απάτη μέσω email. Και πάλι, επιβεβαιώστε ότι το μήνυμα είναι αυθεντικό, επικοινωνώντας με το άτομο που υποτίθεται ότι το έστειλε.
- Ελέγξτε την υπογραφή – Η έλλειψη λεπτομερειών για τον υπογράφοντα ή πληροφοριών για επικοινωνία με μία εταιρεία, είναι ισχυρά σημάδια απάτης μέσω email. Οι νόμιμες επιχειρήσεις παρέχουν πληροφορίες επικοινωνίας.
- Μην πιστεύετε ότι βλέπετε – Οι κυβερνοεγκληματίες είναι πολύ καλοί στη δουλειά τους. Πολλά email-απάτες περιλαμβάνουν πιστευτά λογότυπα, γλώσσα γραφής και φαινομενικά έγκυρη διεύθυνση αποστολέα. Να είστε υποψιασμένοι όσον αφορά τα εισερχόμενα μηνύματα σας.