Η Digital Citizens Alliance, μια μη κερδοσκοπική ομάδα, έχει αποκαλύψει χιλιάδες βίντεο στοYouTube που διδάσκουν επίδοξους χάκερ πώς να αποκτήσουν πρόσβαση στις κάμερες και τους υπολογιστές των υποψήφιων θυμάτων τους.
Ένα παράδειγμα: Ένα βίντεο από το YouTube παίζει ρομαντική μουσική και δείχνει μια γυναίκα που δεν έχει ιδέα ότι οι χάκερ παρακολουθούν την κρεβατοκάμαρά της. Σε αυτό το συγκεκριμένο βίντεο, οι χάκερ διδάσκουν και τους άλλους πώς να κάνουν το ίδιο.
Το βίντεο είχε 37.000 προβολές πριν κατέβει. Αυτά τα βίντεο, που συχνά συνοδεύονται από μουσική, παρέχουν βήμα-προς-βήμα οδηγίες για την «παγίδευση» των υποψήφιων θυμάτων. Οι χάκερ παραβιάζουν τους υπολογιστές, ενεργοποιούν τις κάμερες και μερικές φορές ακόμη και αλληλεπιδρούν με τα θύματά τους.
Οι χάκερ είναι σε θέση να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση των καμερών των χρηστών εγκαθιστώντας κακόβουλο λογισμικό που ονομάζεται Trojan, ή «αρουραίος». Αυτό το είδος κακόβουλου λογισμικού δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά ο Άνταμ Μπένσον, ερευνητής ασφάλειας στην Digital Citizens Alliance, λέει ότι τα διαδικτυακά σεμινάρια καθιστούν το χάκινγκ πιο εύκολο από ποτέ.
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης φόρουμ, όπου οι χάκερ πωλούν πρόσβαση στα υπνοδωμάτια των θυμάτων. Ένας χρήστης υπερηφανεύεται ότι έχει «100 θύματα» προς πώληση. Ο αγοραστής προσφέρει 5 δολάρια για την πρόσβαση σε γυναίκες και 1 για την πρόσβαση σε άντρες.
Σε ορισμένες από τις χειρότερες περιπτώσεις, οι χάκερ απειλούν να εκθέσουν τις ιδιωτικές στιγμές αν τα θύματα δεν τους στείλουν γυμνές φωτογραφίες τους.
Πολλά από τα βίντεο αυτά έχουν διαφημίσεις που προβάλλονται πριν από το «μάθημα»: μια διαφήμιση της Wal-Mart προηγείται ενός εκπαιδευτικού βίντεο για το πώς να αποκτήσετε τον έλεγχο του υπολογιστή ενός άλλου. Μια διαφήμιση για το κρασί Kim Crawford προβάλλεται πριν από ένα βίντεο με τίτλο ‘Dark Comet pranking’, το οποίο δείχνει έναν χάκερ να ενεργοποιεί την κάμερα ενός εφήβου.
«Οι διαφημιζόμενοι δαπανούν πολλά χρήματα για την διαδικτυακή διαφήμιση και επενδύουν στην οικοδόμηση μιας καλής εμπορικής ονομασίας … ξαφνικά βρίσκουν τα προϊόντα τους δίπλα σε κακόβουλους χρήστες και συχνά εγκληματίες», λέει ο Μπενσον.
Η πολιτική του YouTube απαγορεύει αυτού του είδους τα βίντεο, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους χρήστες να καταγγείλουν εκείνα που παραβιάζουν τις κατευθυντήριες γραμμές.
«Το YouTube έχει σαφείς πολιτικές που περιγράφουν τί περιεχόμενο είναι αποδεκτό προς δημοσίευση και αφαιρεί τα βίντεο που παραβιάζουν τις πολιτικές αυτές, όταν καταγγελθούν από τους χρήστες μας», ανέφερε η εταιρεία.
Ο Μπένσον λέει ότι αυτό δεν είναι αρκετό.
«Θα θέλαμε να δούμε ομάδες μηχανικών να επανεξετάζουν αυτά τα βίντεο», λέει, «διασφαλίζοντας έτσι ότι οι άνθρωποι δεν πέφτουν θύματα ξανά και ξανά».
Πηγή: https://www.fortunegreece.com/article/chaker-triponoun-se-krevatokamares-meso-youtube/