Cyber Insurance μέρος της συνολικής στρατηγικής Cyber Security των ναυτιλιακών εταιρειών.

25/07/2024 10:20

Σε έναν ολοένα και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο, οι ναυτιλιακές εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Καθώς τα πλοία ψηφιοποιούνται όλο και περισσότερο και εξαρτώνται από την τεχνολογία, ο κίνδυνος απειλών στον κυβερνοχώρο είναι μεγάλος και η επένδυση στην κυβερνοασφάλεια είναι αναγκαία. Η  ασφάλιση Cyber Insurance , ένα κρίσιμο εργαλείο για την αύξηση του ποσοστού διαχείρισης του κινδύνου και την οικονομική προστασία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων έναντι των ψηφιακών κινδύνων.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες λειτουργούν σε ένα πολύπλοκο οικοσύστημα που περιλαμβάνει ναυτιλιακές  γραμμές, λιμάνια, παρόχους φορτίων & υπηρεσιών και φορείς εκμετάλλευσης πλοίων. Τα τρωτά σημεία αυτής της  διασύνδεσης μπορούν να εκμεταλευθούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Ποιοί είναι οι βασικοί κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία:

Ευπάθειες των συστημάτων των πλοίων: Τα σύγχρονα πλοία βασίζονται σε ολοκληρωμένα συστήματα πλοήγησης, επικοινωνίας και διαχείρισης φορτίου. Μια κυβερνοεπίθεση με στόχο αυτά τα συστήματα θα μπορούσε να διαταράξει τις λειτουργίες, να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή ακόμη και να οδηγήσει σε περιβαλλοντικές καταστροφές.

Κίνδυνοι στην εφοδιαστική αλυσίδα: Στα θαλάσσια logistics εμπλέκονται πολλά μέρη, από τους προμηθευτές έως τις τελωνειακές υπηρεσίες. Ενα περιστατικό παραβίασης ασφάλειας σε οποιοδήποτε τμήμα αυτής της αλυσίδας όχι μόνο μπορεί να διαταράξει τη ροή του φορτίου, να καθυστερήσει τις αποστολές και να επηρεάσει τα έσοδα αλλά να προκαλέσει και λειτουργικές ανωμαλίες σε όλο το εύρος της αλυσίδας εφοδιασμού.

Παραβιάσεις δεδομένων: Οι ναυτιλιακές εταιρείες διαχειρίζονται ευαίσθητα δεδομένα, όπως πληροφορίες για το πλήρωμα, δηλωτικά φορτίου και οικονομικά αρχεία. Μια παραβίαση δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες, νομικές ευθύνες και ζημία στη φήμη.

Ο ρόλος της ασφάλισης Cyber Insurance

Η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο παρέχει οικονομική προστασία  στις ναυτιλιακές εταιρείες, καλύπτοντας μια σειρά κινδύνων που σχετίζονται με τις ψηφιακές απειλές. Ας δούμε τι κυρίως προσφέρει η ασφάλιση Cyber Insurance

Οικονομική προστασία: Η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο συμβάλλει στον μετριασμό των οικονομικών απωλειών που προκύπτουν από περιστατικά παραβίασης ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Καλύπτει δαπάνες , νομικά έξοδα και απώλεια εσόδων λόγω διακοπής εργασιών που οφείλονται σε περιστατικά παραβίασης ασφάλειας.Επίσης καλύπτει την μεταφορά χρημάτων σε κυβερνοεγκληματίες μετα από περιστατικό παραπλάνησης social engineering.

Αντιμετώπιση περιστατικών: Όταν συμβαίνει ένα περιστατικό στον κυβερνοχώρο, η ταχεία ανταπόκριση είναι κρίσιμη. Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια cyber insurance παρέχουν πρόσβαση σε εμπειρογνώμονες που μπορούν να βοηθήσουν τις ναυτιλικές εταιρίες να αντιμετωπίσυν ενα περιστατικό μειώνοντας τις συνέπειες και επιταχύνοντας την ανάκαμψη.

Ευθύνη έναντι τρίτων: Εάν τα συστήματα μιας ναυτιλιακής εταιρείας παραβιαστούν και προκαλέσουν ζημία σε άλλα μέρη (π.χ. λιμενικές αρχές, ιδιοκτήτες φορτίων), η ασφάλιση cyber insurance μπορεί να καλύψει τα νομικά έξοδα και τις ζημίες.

 

Ακολουθούν 2 περιπτώσεις περιστατικών παραβίασης ασφάλειας ναυτιλιακών εταιριών:

Η περίπτωση της Maersk

Ο δανέζικος ναυτιλιακός κολοσσός Maersk το 2017 έπεσε θύμα ενός περιστατικού ransomware NotPetya, και υπέστη σημαντικές απώλειες λόγω της διακοπής της λειτουργίας και της καταστροφής δεδομένων. Το περιστατικό ανέδειξε τις συνέπειες που μπορεί να έχει στις ναυτιλιακές εταιρείες ενα περιστατικό παραβίασης ασφάλειας.

"Θυμάμαι εκείνο το πρωί - οι φορητοί υπολογιστές έκαναν επανεκκίνηση και δεν φαινόταν να πρόκειται για κυβερνοεπίθεση εκείνη τη στιγμή, αλλά πολύ γρήγορα ο πραγματικός αντίκτυπος έγινε εμφανής", δήλωσε ο Lewis Woodcock, επικεφαλής κυβερνοασφάλειας στην Maersk. Στο youtube (https://www.youtube.com/watch?v=VaqIYlYmDbA&t=10s) μπορείτε να δείτε την περιγραφή της επίπτωσης του συμβάντος στην Maersk από τον Jim Hageman Snabe πρόεδρο της Maersk οταν συνέβει το περιστατικό.

Ας δούμε τον αντίκτυπο του περιστατικού ransomware NotPetya στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Maersk:

Διαταραχή εταιρικών λειτουργιών: Η επίθεση είχε σοβαρό λειτουργικό αντίκτυπο, 49.000 φορητοί υπολογιστές και συσκευές ηλεκτρονικών υπολογιστών τέθηκαν εκτός λειτουργίας, 1.200 κρίσιμες επιχειρηματικές εφαρμογές που χρησιμοποιεί η Maersk και servers σε 600 τοποθεσίες σε 130 χώρες κατέστησαν μη προσβάσιμες.

Οικονομικές απώλειες: Οι οικονομικές επιπτώσεις ήταν σημαντικές. Η Maersk εκτίμησε ότι η κυβερνοεπίθεση θα επηρέαζε αρνητικά τα αποτελέσματά της κατά 200-300 εκατ. δολάρια. Αυτό το ποσό αντικατοπτρίζει το κόστος που σχετίζεται με την ανάκαμψη, τον χρόνο διακοπής λειτουργίας και τις χαμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα: Η επίθεση επηρέασε την εφοδιαστική αλυσίδα. Τα λιμάνια αντιμετώπισαν προβλήματα στη διαχείριση των πλοίων και καθυστερήσεις. Η απώλεια χωρητικότητας σε επίπεδο κλάδου στη διαδρομή από την Άπω Ανατολή προς τη Βόρεια Ευρώπη και τη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου εκτιμήθηκε σε 15-20% και επηρέασε το παγκόσμιο εμπόριο.

Μη δυνατότητα πρόσβασης σε δεδομένα: Η μεγάλη εξάρτηση της Maersk από τα δεδομένα επιδείνωσε την κατάσταση. Για την διαχείριση κάθε εμπορευματοκιβωτίου  απαιτούνταν περίπου 300 σελίδες πληροφοριών για τελωνειακά, υποστηρικτικά και εισαγωγικά/εξαγωγικά έγγραφα. Η μη διαθεσιμότητα αυτών των δεδομένων δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στις εργασίες της Maersk.

Η περίπτωση της MSC Mediterranean Shipping Company

Τον Απρίλιο του 2020, η MSC αντιμετώπισε μια σοβαρή διακοπή δικτύου που διέκοψε τις λειτουργίες της. Αρχικά, η εταιρεία ανέφερε το πρόβλημα ως τεχνική δυσλειτουργία, αλλά η περαιτέρω διερεύνηση  του αποκάλυψε ότι η διακοπή προκλήθηκε από επίθεση κακόβουλου λογισμικού. Η επίθεση αυτή οδήγησε στο κλείσιμο ενός από τα κέντρα δεδομένων της MSC, επηρεάζοντας την ιστοσελίδα της και την πύλη myMSC, που ήταν ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των κρατήσεων και την εξυπηρέτηση των πελατών της .

Επιπτώσεις στις λειτουργίες

Η επίθεση με κακόβουλο λογισμικό είχε σημαντικό αντίκτυπο στις λειτουργίες της MSC. Τα εταιρικά συστήματα  για την κράτηση και τη διαχείριση των φορτίων κατέστησαν μη λειτουργικά, αναγκάζοντας τους πελάτες να βασίζονται σε εναλλακτικές πλατφόρμες κρατήσεων ή σε χειροκίνητες διαδικασίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφώνου. Παρά τις προκλήσεις αυτές, η MSC διαβεβαίωσε τους πελάτες της ότι όλα τα τμήματα, οι τερματικοί σταθμοί και οι αποθήκες συνέχισαν να λειτουργούν χωρίς σημαντικές διαταραχές.

Ανταπόκριση και μετριασμός

Η ανταπόκριση της MSC στην παραβίαση ήταν άμεση. Η εταιρεία έλαβε άμεσα μέτρα για να απομονώσει τα επηρεαζόμενα συστήματα και να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του κακόβουλου λογισμικού. Επίσης, έκλεισε τους διακομιστές στα κεντρικά της γραφεία στη Γενεύη ως προληπτικό μέτρο . Η ομάδα πληροφορικής της MSC εργάστηκε επιμελώς για την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας και σημειώθηκε σημαντική πρόοδος μέσα σε λίγες ημέρες.

Διδάγματα από τα περιστατικά αυτά

Το περιστατικά αυτά κάνουν επιτακτική την επένδυση στην κυβερνοασφάλεια και την ασφάλιση Cyber Insurance σε όλους τους οργανισμούς ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον κλάδο τους. Η εμπειρία των Maersk και MSC χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι ακόμη και οι καθιερωμένες εταιρείες δεν έχουν ανοσία στις απειλές στον κυβερνοχώρο. Επισημαίνει επίσης την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση, τακτικούς ελέγχους ασφαλείας και άμεσα σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων τέτοιων παραβιάσεων.

Καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες πλέουν στην ψηφιακή εποχή, η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο καθίσταται απαραίτητο μέρος της στρατηγικής τους για τη διαχείριση κινδύνων. Περισσότερα στοιχεία για την ασφάλιση Cyber Insurance των ναυτιλιακών εταιριών μπορείται να βρείτε στην εκπαιδευτική μηχανή www.maritimecyberinsurance.com.

 

Νίκος Γεωργόπουλος

Digital Risks Insurance Broker – Cromar Insurance Brokers SA

Co- Founder The DPO Academy

LinkedIn Profile: https://www.linkedin.com/in/nikos-georgopoulos/