Ζημιά €350.000 σε ελληνικό e-shop λόγω κυβερνοεπίθεσης. To δικό σας είναι ασφαλισμένο;
Χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές «φαντάσματα» που προκαλούσαν 70.000.000 επισκέψεις ημερησίως στο ηλεκτρονικό κατάστημα, καθιστώντας το έτσι μη λειτουργικό
Φθορές σε ιστοσελίδες και διαδικτυακά καταστήματα πώλησης προϊόντων (e-shop) προκαλούν επιτήδειοι, έναντι αμοιβής τους από ανταγωνιστές των εταιρειών που πλήττονται, καθώς αποκτούν πρόσβαση σε κωδικούς πιστωτικών καρτών τρίτων ατόμων και στοιχεία διαδικτυακών πληρωμών.
Αρχικά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερευνούσε υπόθεση που αφορούσε σε διαδικτυακή επίθεση σε βάρος διαδικτυακού φαρμακείου, που διήρκησε πέραν του ενός χρόνου, με αποτέλεσμα να προκληθεί στην επιχείρηση συνολική ζημιά ύψους 350.000 ευρώ.
Οι διαδικτυακές αυτές επιθέσεις σε βάρος του φαρμακείου ήταν τύπου μαζικής άρνησης παροχής υπηρεσιών (Distributed Denial of Service-DDoS) και ήταν ιδιαιτέρως σφοδρές, καθώς κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές «φαντάσματα» που προκαλούσαν 70.000.000 επισκέψεις ημερησίως στο εν λόγω ηλεκτρονικό κατάστημα, καθιστώντας το έτσι μη λειτουργικό.
Στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, από την ψηφιακή έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψε ότι ένας από τους δράστες είναι ένας 45χρονος, κάτοικος Καματερού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας.
Σε έρευνες στο πατρικό του και στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι και φορητό αποθηκευτικό μέσο (usb stick). Από την επιτόπια έρευνα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές διαπιστώθηκε ότι πρόσφατα είχε πραγματοποιηθεί διαγραφή-διαμόρφωση των σκληρών δίσκων.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά ευρήματα και αποθηκευτικά μέσα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.
Η ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών μέσω των οποίων έγιναν οι διαδικτυακές αυτές επιθέσεις συνεχίζεται, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες χώρες του εξωτερικού, για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση περισσοτέρων προσώπων που ενεργούσαν οργανωμένα σε βάρος διαδικτυακών επιχειρήσεων, «εκτελώντας» συμβόλαια από ανταγωνίστριες εταιρείες, με σκοπό να αποκομίζουν αμοιβές για τους ψηφιακούς βανδαλισμούς που έκαναν.
Η δικογραφία που σχηματίζεται θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Πηγή www.protothema.gr