Έρευνα: Πώς η τεχνολογία θα αλλάξει τα ξενοδοχεία του μέλλοντος
Σύμφωνα με έρευνα θα υπάρξουν εξελίξεις στη βιομηχανία των ξενοδοχείων τα επόμενα χρόνια με πιο σημαντική τη χρήση της τεχνολογίας με σκοπό να καταστεί η λειτουργία του ξενοδοχείου πιο αποτελεσματική και ακριβής
Tα δεδομένα, τα analytics και η εκμάθηση χειρισμού συσκευών θα αποτελέσουν τις σημαντικότερες καινοτομίες στο χώρο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στο μέλλον. Η τεχνολογία αναμένεται να εξελίξει δραματικά τη βιομηχανία και για να γίνει ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή, χρειάζεται αλλαγή αντιλήψεων.
Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε νέα έρευνα του καθηγητή πληροφοριακών συστημάτων και ακαδημαϊκών προγραμμάτων του Essec Business School στη Γαλλία, Peter O’Connor.
Σύμφωνα με την έρευνα, θα υπάρξουν εξελίξεις στη βιομηχανία των ξενοδοχείων τα επόμενα χρόνια με πιο σημαντική τη χρήση της τεχνολογίας με σκοπό να καταστεί η λειτουργία του ξενοδοχείου πιο αποτελεσματική και ακριβής.
Έτσι, η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με ερώτημα «πώς θα είναι η εικόνα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας το 2020», έδειξε τα εξής:
1. Οι ξενοδόχοι έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν.
Η τεχνολογία το 2007, έτος κατά το οποίο η Apple λάνσαρε το iPhone στην αγορά, ήταν πολύ διαφορετική από σήμερα. Όμως, όπως και τότε, έτσι και σήμερα η ξενοδοχειακή βιομηχανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει παρόμοια τεχνολογικά προβλήματα (τυποποίηση των συστημάτων διαχείρισης, ενοποίηση δεδομένων πελατών, ενίσχυση των ηλεκτρονικών συστημάτων στο δωμάτιο), σύμφωνα με τον O’Connor. Ο καταναλωτής έχει κάνει άλμα προς τα εμπρός.
O O’Connor επισημαίνει ότι αυτά τα ζητήματα εκκρεμούν και πρέπει να αντιμετωπισθούν.
2. Οι προσδοκίες των πελατών αυξάνονται.
Οι ξενοδόχοι γνωρίζουν ότι οι επισκέπτες γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί σε θέματα τεχνολογίας, σύμφωνα με την έρευνα. Στην αναζήτησή τους για μοναδικές εμπειρίες, οι επισκέπτες του μέλλοντος θα έχουν ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες.
Θα χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα ως βασικό τρόπο επικοινωνίας με το ξενοδοχείο, ενώ θα υπάρξει αυξημένος βαθμός εξατομίκευσης τόσο τη διαδικασία πώλησης όσο και στην εμπειρία καθαυτή.
Η έρευνα έδειξε προσδοκίες για ανεπτυγμένη ηλεκτρονική αναγνώριση και εξατομίκευση.
3. Τα δεδομένα έχουν αξία, αλλά και ο τρόπος που χρησιμοποιούνται.
Τα ξενοδοχεία μπορεί να συγκεντρώνουν δεδομένα αλλά όχι ίσως τα σωστά δεδομένα, αλλά και όταν έχουν στα χέρια τους τα σωστά δεν ξέρουν πώς να τα αξιοποιήσουν. Έτσι, τα επόμενα χρόνια η τεχνολογία που βοηθά στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων θα είναι πολύ σημαντική.
Έτσι ίσως να αναπτυχθούν λογισμικά που θα βοηθούν στη μετάφραση μεταξύ διαφορετικών συστημάτων, ώστε να χρησιμοποιούνται καλύτερα τα δεδομένα. Δυνατότητες θα παρέχουν και η τεχνητή νοημοσύνη, οι πλατφόρμες διαχείρισης και οι καλύτερες προγνωστικές αναλύσεις.
4. Υπάρχουν ευκαιρίες και προκλήσεις για ανεξάρτητα ξενοδοχεία.
Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία που δεν έχουν από πίσω τους brand τα οποία να τους βοηθούν στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, εχουν την ελευθερία να είναι πιο πειραματικά και επιχειρηματικά. Ωστόσο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στα έξοδα.
5. Oι ξενοδόχοι πρέπει να επενδύσουν στην τεχνολογία.
Οι σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία δεν θα είναι πολυτέλεια στο μέλλον, αλλά αναγκαιότητα.
Μέρος τους θα αφορά την ισχυροποίηση των συστημάτων που θα βελτιώσουν τις επιχειρήσεις και τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων.