Κυβερνοεπίθεση: Φόβοι ότι ο ιός θα εξαπλωθεί τη Δευτέρα
Έχουν «χτυπηθεί» πάνω από 200.000 χρήστες σε τουλάχιστον 150 χώρες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Europol
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές μετά την τεράστια κυβερνοεπίθεση της Παρασκευής, με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους του ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει τη Δευτέρα όταν οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στις δουλειές τους.
Ο διευθυντής της αστυνομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια κλιμακούμενη απειλή η οποία δεν έχει τελειώσει.
Αναφέρθηκε επίσης στο χαρακτηριστικό στοιχείο της κυβερνοεπίθεσης της Παρασκευής που εντοπίζεται στην απαίτηση για την καταβολή λίτρων σε συνδυασμό με “τη δράση ενός ιού” ώστε η κυβερνοεπίθεση να διαδοθεί αυτόματα.
«Το εύρος της κυβερνοεπίθεσης είναι πρωτόγνωρο. Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν περισσότερα από 200.000 θύματα σε τουλάχιστον 150 χώρες. Μεταξύ των θυμάτων, συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρικές κοινοπραξίες. Προς το παρόν είμαστε στη φάση κλιμάκωσης της απειλής...» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γουέινραιτ.
Το κακόβουλο λογισμικό ransomware είναι ένας ισχυρός ιός που «παραλύει» τους υπολογιστές, καθώς κρυπτογραφεί αρχεία (βίντεο, φωτογραφίες, αρχεία word), τα οποία οι χρήστες δεν μπορούν να επανακτήσουν. Ο ιός που ονομάζεται «WannaCry».
Εξαπλώνεται εκμεταλλευόμενος κάποιο κενό ασφαλείας των Windows, σε όσους υπολογιστές δεν έχουν κάνει την τελευταία αναβάθμιση της Microsoft, που ήταν διαθέσιμη από τον Μάρτιο. Τον περασμένο μήνα, έγινε γνωστό, πως αυτό ήταν ένα εργαλείο κατασκοπίας της NSA.
«Όσοι έχουν πέσει θύματα του ιού αυτού, έχουν έξι ώρες να πληρώσουν τα λύτρα που ζητά ο χάκερ καθώς στη συνέχεια τα λύτρα ανεβαίνουν», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας ασφαλείας Kaspersky Lab, σημειώνοντας πως:
Οι περισσότεροι πολίτες που έχουν πληρώσει τα λύτρα μέσα στο χρονικό όριο των έξι ωρών, φαίνεται να έχουν καταβάλλει 300 δολάρια.
Το κακόβουλο λογισμικό στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενός κρυπτογραφημένου, συμπιεσμένου αρχείο το οποίο, το οποίο μόλις το άνοιγε κάποιος, ουσιαστικά «άνοιγε την πόρτα» στο «ransomware».