Κυβερνοπόλεμος, η μεγάλη απειλή

21/02/2016 19:14

Ο Γκι-Φίλιπ Γκόλντσταϊν είναι ένας άνθρωπος παθιασμένος. Παρότι η δουλειά του ως αναλυτής κυβερνοπολέμου και στρατηγικός σύμβουλος προδιαθέτει για το αντίθετο, ο ίδιος μιλά με τόση ζέση για τα ζητήματα που τον απασχολούν και κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να μας απασχολούν όλους που δύσκολα δεν θα τον προσέξεις. 

Ετσι έγινε και στο γεύμα που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Πόλις την περασμένη Παρασκευή, με την ευκαιρία της επίσκεψης του συγγραφέα, ο οποίος συμμετείχε ως ομιλητής στην εκδήλωση του TEDxAthens 2016. 

Γιατί, εκτός της επιστημονικής του αρθρογραφίας, ο κ. Γκόλντσταϊν είναι και ο συγγραφέας του πολύ επιτυχημένου μυθιστορήματος «Βαβέλ: ώρα μηδέν», στο οποίο μεταφέρει ουσιαστικά την εμπειρία του για το cyber warfare, συνθέτοντας ένα συναρπαστικό γεωπολιτικό θρίλερ, με ανατριχιαστική πολλές φορές πειστικότητα. 

Πόσο πραγματικός όμως και κυρίως  πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο «κυβερνοπόλεμος»; 

«Επί της ουσίας συμβαίνει καθημερινά, και τα ισχυρά κράτη επενδύουν τεράστια ποσά σε αυτό το πεδίο. Μόλις τον Δεκέμβριο είχαμε ηλεκτρονικές επιθέσεις, οι οποίες έθεσαν εκτός λειτουργίας εννέα μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στην Ουκρανία. Ολες οι ενδείξεις συντείνουν πως αυτές προέρχονταν από τη Ρωσία...», μου λέει ο Γκόλντσταϊν, ο οποίος πιστεύει πως ένας γενικευμένος πόλεμος σε αυτό το επίπεδο είναι πολύ πιο πιθανός από μια πυρηνική, για παράδειγμα, σύρραξη. «Το πρόβλημα με τον κυβερνοπόλεμο είναι πως όλα γίνονται ηλεκτρονικά, κανείς δεν κρατά το πιστόλι απέναντί σου. Πιστέψτε με όμως, στον σύγχρονο κόσμο ένα ηλεκτρονικό μπλακ-άουτ μπορεί να αχρηστεύσει οποιαδήποτε άμυνα και να καταστήσει ακόμα και τους ισχυρότερους στρατιωτικούς οργανισμούς αδύναμους».

Η βαθιά πίστη του Γάλλου συγγραφέα στη δύναμη της τεχνολογίας δεν εξαντλείται στο πολεμικό πεδίο: «Η τεχνολογία και συγκεκριμένα η πληροφορική είναι, κατά τη γνώμη μου, αυτή που μπορεί να φέρει την οποιαδήποτε σύγχρονη κοινωνική αλλαγή, ακόμη κι επανάσταση. Σκεφθείτε, ας πούμε, έναν κόσμο όπου 8 στους 10 ξέρουν να γράφουν κώδικα [σ.σ. να γνωρίζουν προγραμματισμό Η/Υ]. Οι δημιουργικές δυνατότητες θα ήταν απεριόριστες. Προσωπικά, αντί για ξένες γλώσσες, θα σας συμβούλευα να μάθετε αυτό. Δεν θα μείνετε ποτέ άνεργος...».

www.kathimerini.gr