Νέα όπλα στην μάχη ενάντια στις κυβερνοεπιθέσεις
Οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερες συσκευές μας είναι συνδεδεμένες με το ίντερνετ. Άρα όσο πιο συνδεδεμένοι είμαστε, τόσο πιο ευάλωτοι γινόμαστε.
Εάν μπορείς να ελέγξεις το ψυγείο σου ή το αυτοκίνητό σου από το κινητό σου τηλέφωνο, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να το κάνεις και κάποιος άλλος. Αυτό ήταν το φλέγον ζήτημα στο συνέδριο κυβερνοτεχνολογίας, που διοργανώθηκε στο Τελ Αβίβ.
«Όλα συνδέονται με το ίντερνετ τώρα. Το 2015, το 20% των αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες που ταξινομήθηκαν είχαν συνδέσεις, δηλαδή διέθεταν κάρτα sim ή κάποια άλλη μορφή σύνδεσης με το διαδίκτυο. Όταν έχεις τόσες πολλές συσκευές συνδεδεμένες με το ίντερνετ, πρέπει να τις προστατέψεις, όσον αφορά την ασφάλειά τους» δήλωσε ο Γιοάβ Λάιτερσντορφ, διευθύνων εταίρος της YL Ventures.
Για παράδειγμα, το 2015, στις Ηνωμένες Πολιτείες, χάκερ κατάφεραν να βρουν τρόπο πρόσβασης εξ’ αποστάσεως στο Jeep Cherokee, μέσω του υπολογιστή που ελέγχει το αυτοκίνητο. Μπορούσαν δηλαδή να ελέγχουν το τιμόνι, τις ταχύτητες και τα φρένα του. Το ίδιο έγινε και με το Tesla:
«Η κυβερνοασφάλεια έχει μπει εδώ και ένα χρόνο στις τρεις βασικές προτεραιότητές μας, εξαιτίας του χακαρίσματος του Jeep και του Tesla. Πριν δεν ήταν καν στο νου μας» τόνισε ο Γιοάβ Λάιτερσντορφ.
Τα καινούργια αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο αυτόνομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2020, θα κυκλοφορούν περισσότερα από 150 εκατομμύρια οχήματα συνδεδεμένα με το ίντερνετ. Άρα ο κίνδυνος να δεχθούν επίθεση από χάκερ είναι ολοένα και μεγαλύτερος.
«Τα καινούργια αυτοκίνητα συνδέονται όλο και περισσότερο με το cloud. Άρα υπάρχει μια αυξανόμενη απειλή, μια κυβερνοαπειλή, από αυτούς που θέλουν να χακάρουν τα αυτοκίνητα. Κάποιος θα μπορούσε να εξαπολύσει μια επίθεση μεγάλης κλίμακας στο διαδίκτυο σε έναν μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων και διαπερνώντας το interface θα ήταν ικανός να ελέγξει μερικά κομβικά συστήματα του αυτοκινήτου. Μπορεί να πάρει τον έλεγχο του συστήματος οδήγησης, των φρένων, συστήματα δηλαδή που μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο τις ζωές των επιβαινόντων» εξήγησε ο Ασάφ Ατζμόν, αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης της TowerSec.
Αλλά και στο σπίτι μπορεί να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα. Χάκερ μπορούν να υποκλέψουν σημαντικά προσωπικά δεδομένα. Νέα όπλα άμυνας απέναντι σ’ αυτές τις απειλές παρουσιάστηκαν στο Τελ Αβίβ.
«Το σύστημα γνωρίζει, καθώς αναλύει αυτόματα τη συμπεριφορά των συσκευών που συνδέονται με το διαδίκτυο. Όταν ταυτοποιεί κάποια ανωμαλία σ’ αυτή τη συμπεριφορά, ειδοποιεί τον χρήστη, αλλά παράλληλα μπλοκάρει τη δραστηριότητα των συσκευών» επισημαίνει ο Γιόσι Ατιάς, διευθύνω σύμβουλος της Dojo Labs.
Όλοι μας έχουν συνδέσει τις κυβερνοεπιθέσεις με τους υπολογιστές. Δεν μας περνά από το μυαλό ότι οι υπόλοιπες συσκευές είναι το ίδιο επισφαλείς σε ανάλογες επιθέσεις:
«Ο περισσότερος κόσμος θα βρεθεί ξαφνικά με μια συσκευή που γνωρίζει από την καθημερινή του ζωή, συνδεδεμένος με το διαδίκτυο. Από τη μια πλευρά, αυτό θα απλουστεύσει και θα διευκολύνει τη ζωή του. Από την άλλη, δεν θα προστατεύεται αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τη βασική χρήση της συσκευής. Θα έχουμε επίσης πιο σοβαρά δηλαδή διαδικτυακά εγκλήματα, όπως για παράδειγμα κλοπή της ταυτότητας του χρήστη» υπογράμμισε ο Γιόσι Ατιάς.
Υπολογίζεται ότι τα κυβερνοεγκλήματα κοστίζουν ετησίως στην παγκόσμια οικονομία 345-530 δις ευρώ, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο διεθνές εμπόριο και την ανάπτυξή του. Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων επενδύει μεγάλα ποσά για την αντιμετώπιση παρόμοιων απειλών.
πηγή www.euronews.gr