Ο κρίσιμος ρόλος της κυβερνοασφάλειας και της κυβερνοασφάλισης στις συγχωνεύσεις και εξαγορές

17/03/2025 14:17

Στον δυναμικό κόσμο των συγχωνεύσεων και εξαγορών, εκτός απο τις οικονομικές επιδόσεις και τη φήμη των επιχειρήσεων, η κυβερνοασφάλεια έχει καταστεί απαραίτητο στοιχείο. Καθώς οι συμφωνίες γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες και καθοδηγούμενες από δεδομένα, η αντιμετώπιση των κινδύνων κυβερνοασφάλειας δεν είναι πλέον απλώς ένα τεχνικό ζήτημα - είναι μια κρίσιμη στρατηγική προτεραιότητα για τους τραπεζίτες επενδύσεων, τους εταιρικούς ηγέτες και τις νομικές ομάδες.

Η κυβερνοασφάλεια και ο κύκλος ζωής των συγχωνεύσεων και εξαγορών

Τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας διαπερνούν κάθε στάδιο της διαδικασίας συγχωνεύσεων και εξαγορών, από την αξιολόγηση του στόχου και τη διαδικασία due diligence έως την ενσωμάτωση μετά τη συναλλαγή. Κάθε στάδιο παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις και ευκαιρίες:

1. Προκαταρκτική αξιολόγηση και έλεγχος του στόχου

Οι επενδυτικοί τραπεζίτες ξεκινούν με την αξιολόγηση της δυνητικής αξίας και των κινδύνων που συνδέονται με μια εταιρεία-στόχο. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο διαδραματίζει βασικό ρόλο στον εντοπισμό πιθανών θεμάτων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα της συμφωνίας. Για παράδειγμα:

- Παράδειγμα: Μια εταιρεία-στόχος που δραστηριοποιείται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί να έχει τα δεδομένα των πελατών ως βασικό περιουσιακό στοιχείο. Ένα κακό επίπεδο κυβερνοασφάλειας ή ενα κακό ιστοριικό περιστατικών παραβίασης ασφάλειας θα μπορούσε να μειώσει την αποτίμησή της.

- Κριτήρια επιλογής: Οι τραπεζίτες επενδύσεων συχνά αξιολογούν τις πιστοποιήσεις κυβερνοασφάλειας του στόχου, την συμμόρφωση και το ιστορικό περιστατικών.

2. Διαδικασία Due Diligence

Η φάση της διαδικασίας Due Diligence είναι το σημείο όπου η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποκτά κεντρική θέση. Μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο αποκαλύπτει πιθανές υποχρεώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συναλλαγή:

  • Βασικοί τομείς αξιολόγησης:
  • Ιστορικό παραβιάσεων: Υπήρξαν περιστατικά παραβίασης ασφάλειας; Επιλύθηκαν επαρκώς;
  • Υποδομές: Είναι τα συστήματα και τα δίκτυα ασφαλή;
  • Κίνδυνοι τρίτων: Είναι οι προμηθευτές και οι συνεργάτες ασφαλείς;

- Παράδειγμα: Μια βιομηχανία με απαρχαιωμένα συστήματα πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας  μπορεί να απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις για αναβαθμίσεις, επηρεάζοντας τους όρους της συμφωνίας. Αντίθετα, μια βιομηχανία με νέα συστήματα και επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια θα μπορούσε να διεκδικήσει υψηλότερο τίμημα εξαγοράς.

3. Διάρθρωση της συμφωνίας και αποτίμηση

Οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο που αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια του Due Diligence επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο δομούνται και τιμολογούνται οι συμφωνίες. Οι αγοραστές συχνά διαπραγματεύονται τους όρους για να λάβουν υπόψη το κόστος αποκατάστασης ή τις πιθανές υποχρεώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι όροι των συμφωνιών μπορεί να περιλαμβάνουν ειδικές ρήτρες για την κάλυψη απρόβλεπτων δαπανών λόγω περιστατικών παραβίασης ασφάλειας μετά τη σύναψη της συμφωνίας.

- Παράδειγμα: Συμφωνία Yahoo-Verizon

Η συμφωνία Yahoo-Verizon αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις μετά την αποκάλυψη από τη Yahoo δύο μαζικών παραβιάσεων δεδομένων το 2016, οι οποίες επηρέασαν πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο λογαριασμούς χρηστών. Αυτές οι παραβιάσεις προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές κυβερνοασφάλειας της Yahoo και επηρέασαν την αποτίμησή της. Ως αποτέλεσμα, η Verizon επαναδιαπραγματεύτηκε τους όρους της εξαγοράς, μειώνοντας την τιμή αγοράς κατά 350 εκατομμύρια δολάρια σε 4,48 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τροποποιημένη συμφωνία περιελάμβανε επίσης διατάξεις για τον επιμερισμό των υποχρεώσεων που σχετίζονται με τις παραβιάσεις, με τη Yahoo να αναλαμβάνει την ευθύνη για ορισμένα νομικά και ρυθμιστικά έξοδα.

Παρά τα εμπόδια αυτά, η συμφωνία οριστικοποιήθηκε το 2017, επιτρέποντας στη Verizon να ενσωματώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Yahoo στο χαρτοφυλάκιο ψηφιακής διαφήμισής της, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

4. Ενσωμάτωση μετά τη συναλλαγή

Μόλις κλείσει η συμφωνία, η ενσωμάτωση των συστημάτων πληροφορικής και των πλαισίων κυβερνοασφάλειας των δύο εταιρειών καθίσταται προτεραιότητα. Το βήμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η έκθεση της αγοράστριας εταιρίας  σε κινδύνους στον κυβερνοχώρο.

- Βήματα δράσης:

  • Διεξαγωγή δοκιμών διείσδυσης στην υποδομή της συγχωνευμένης επιχείρησης.
  • Εφαρμογή πρωτόκολλων κυβερνοασφάλειας σε όλες τις λειτουργίες.
  • Εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού για να αναγνωρίζει και να αποτρέπει τις απειλές στον κυβερνοχώρο.

Το υψηλό διακύβευμα της αμέλειας στην κυβερνοασφάλεια

Η μη αντιμετώπιση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια των συγχωνεύσεων και εξαγορών μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, όπως:

  • Παραβιάσεις δεδομένων: Ευαίσθητες πληροφορίες (π.χ. αρχεία εργαζομένων, εμπορικά μυστικά) μπορεί να διαρρεύσουν κατά τη διάρκεια της μετάβασης.
  • Οικονομικές απώλειες: Οι εταιρείες ενδέχεται να υποστούν πρόστιμα ή αγωγές λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς.
  • Ζημία φήμης: Οι επενδυτές, οι πελάτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις επιχειρήσεις που δεν χειρίζονται σωστά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Προληπτικά μέτρα στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου στις συγχωνεύσεις και εξαγορές

Οι τραπεζίτες επενδύσεων και οι ομάδες τους μπορούν να υιοθετήσουν διάφορα προληπτικά μέτρα για τον μετριασμό των κινδύνων:

  • Συνεργασία με εμπειρογνώμονες σε θέματα κυβερνοασφάλειας για ελέγχους από τρίτους.
  • Αξιοποίηση προηγμένων εργαλείων για την ανίχνευση απειλών σε πραγματικό χρόνο.
  • Διασφάλιση της συμμόρφωσης με παγκόσμια πρότυπα όπως πχ το ISO 27001.

Ο ρόλος της ασφάλισης στον κυβερνοχώρο στις συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών

Η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο έχει καταστεί αναπόσπαστο στοιχείο της διαδικασίας συγχωνεύσεων και εξαγορών, λειτουργώντας ως οικονομικό δίχτυ ασφαλείας έναντι πιθανών κινδύνων κυβερνοασφάλειας. Για τις εξαγοράζουσες εταιρείες, η αγορά ή η διασφάλιση ότι η εταιρεία-στόχος διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη στον κυβερνοχώρο είναι ένα εργαλείο για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων των παραβιάσεων δεδομένων, των επιθέσεων ransomware ή άλλων περιστατικών στον κυβερνοχώρο που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια ή μετά τη συναλλαγή. Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στον κυβερνοχώρο, παρέχουν οικονομική προστασία, υποστήριξη από εμπειρογνώμονες και ομαλή συνέχιση εργασιών.

Επιπλέον, η παρουσία ενός ασφαλιστηρίου στον κυβερνοχώρο δείχνει  ότι η εταιρεία-στόχος έχει μια προληπτική προσέγγιση για τη διαχείριση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο, αυξάνοντας ενδεχομένως την ελκυστικότητά της για τους αγοραστές. Σε ορισμένες συμφωνίες, οι επενδυτικοί τραπεζίτες μπορούν ακόμη και να διαπραγματευτούν συγκεκριμένους όρους για την ύπαρξη ασφαλιστικής κάλυψης στον κυβερνοχώρο ως μέρος της συμφωνίας συναλλαγής, διασφαλίζοντας ότι η επένδυσή τους είναι επαρκώς προστατευμένη.

Η Κυβερνοασφάλεια και η Κυβερνοασφάλιση ως απαιτήσεις μιας συναλλαγής

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν αποτελεί πλέον προαιρετικό σημείο ελέγχου στις συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά απαίτηση. Σε μια ψηφιακή εποχή όπου τα δεδομένα και τα άυλα περιουσιακά στοιχεία μια εταιρίας αποτελούν κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο, οι επενδυτικοί τραπεζίτες και οι ενδιαφερόμενοι φορείς δίνουν προτεραιότητα σε ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας σε κάθε στάδιο της συναλλαγής και απαιτούν την ύπαρξη ασφάλισης cyber insurance  για να προστατεύσουν την αξία της συναλλαγής

 

Περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλιση cyber insurance μπορείτε να βρείτε στο https://cromar.gr/proionta-exidikeumenes-asfaliseis-cyber-secure-solution/

Νίκος Γεωργόπουλος

Digital Risk Insurance Broker – Cromar

Co-Founder  The DPO Academy

LinkedIn Profile : https://www.linkedin.com/in/nikos-georgopoulos/