Οι Ουκρανοί hackers, ο πόλεμος του διαδικτύου και ο αθέατος κόσμος που κινεί τα νήματα

04/09/2017 07:49

Το περιβάλλον του ουκρανικού «hacking» θεωρείται αρκετά ανομοιογενές. Σύμφωνα με ειδικούς, μεταξύ των εκπροσώπων του είδους υπάρχουν τόσο ακτιβιστές που αντιστέκονται στις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις όσο και άτομα που εργάζονται για τη Ρωσία, αμειβόμενοι πλουσιοπάροχα. 

 

Στις 17/08, οι New York Times είχαν δημοσιεύσει άρθρο για έναν hacker, γνωστό με το διαδικτυακό του ψευδώνυμο «Profexer» και διασυνδέσεις στο λεγόμενο «dark web», ο οποίος παραδόθηκε αυτοβούλως στις Αρχές του Κιέβου. Πλέον, θεωρείται πληροφοριοδότης και μάρτυρας του FB» σε ό,τι αφορά τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, αφού εικάζεται πως χρησιμοποιήθηκαν δικοί του κώδικες και προγράμματα που πουλήθηκαν ανώνυμα στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για την αξία των μαρτυριών αυτών, ενώ αρκετοί hackers πιστώνονται και την επιτυχία επιθέσεων στον κυβερνοχώρο κατά της Ρωσίας. 

 

Η κοινότητα των kiberalyans (cyber alliance) εμφανίστηκε επίσημα το 2016 μετά την ένωση των Falcons Flame και Trinity, ενώ αργότερα «συμμάχησαν» μαζί τους ακτιβιστές των RUH8 και Cyberhunt. Ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος καθώς πρόκειται για μια αρκετά εκτεταμένη δομή χωρίς σαφή ιεραρχία. Ελάχιστοι επικοινωνούν με δημοσιογράφους, ενώ ένας εξ αυτών αυτοαποκαλείται Sean Brian Townnsend και φέρεται να είναι εκπρόσωπος Τύπου της «συμμαχίας». 

 

Σύμφωνα με ισχυρισμούς, έως το 2014, η κοινότητα του hacking στον μετασοβιετικό χώρο ήταν ενιαία, ενώ ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, οι Ουκρανοί hackers παραμένουν χωρίς πολιτική άποψη, ιεραρχώντας και τοποθετώντας τα προσωπικά συμφέροντα πάνω από τα εθνικά. Το προσωπικό δηλαδή κέρδος έναντι του πατριωτισμού. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Τόμας Φλίντρ, έναν εκ των αξιωματούχων του Εθνικού Κέντρου της Τσεχίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι σχέσεις των ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών και του οργανωμένου εγκλήματος στον κυβερνοχώρο ενισχύθηκαν (πληροφορίες κάνουν λόγο για απόλυτο έλεγχο της FSB), σε αντίθεση με τους Ουκρανούς «συναδέλφους» τους hackers που δεν απολαμβάνουν την ανάλογη κρατική ασυλία. 

 

Οι Ουκρανοί hackers ξεκίνησαν πάντως όπως λέγεται να βοηθούν οικειοθελώς τις αρχές. Βέβαια, στο ανομοιογενές αυτό περιβάλλον των hackers δεν είναι πάντα όλα όπως δείχνουν κι ενδεχομένως ορισμένοι εξ αυτών να μην εργάζονται «πραγματικά εθελοντικά» για τους Ρώσους. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ουδέποτε αποκλείστηκε εντελώς η εκδοχή κάποιες ομάδες hackers να συνεργάζονται όντως με την ουκρανική SBU. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, ήτοι για το κατά πόσο τα αισθήματά τους είναι πραγματικά φιλοουκρανικά, η αξιοπιστία τους, κ.ά. Για την ιστορία, τέλος, ο Τσέχος εμπειρογνώμονας φαίνεται πως συνεργάζεται πλέον με την πρωτοβουλία Team4Ukraine, ήτοι μια ομάδα που συγκεντρώνει Ευρωπαίους ειδικούς για να βοηθήσει την Ουκρανία στην ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου. 

Με στοιχεία από το αγγλόφωνο DEUTSCHE WELLE, Ττην New York Times και ρωσικά αγγλόφωνα ΜΜΕ

Πηγή: Οι Ουκρανοί hackers, ο πόλεμος του διαδικτύου και ο αθέατος κόσμος που κινεί τα νήματα https://mignatiou.com/2017/09/i-oukrani-hackers-o-polemos-tou-diadiktiou-ke-o-atheatos-kosmos-pou-kini-ta-nimata/