Το Phishing και πώς οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να προστατευθούν από αυτό
Δείτε το βίντεο κανοντας κλικ στην εικόνα
Κλαούντιο Ρόκο: Καλώς ήλθατε σ’ αυτό το νέο επεισόδιο του Hi-Tech. Σήμερα θα μιλήσουμε για το Phishing, την ηλεκτρονική εξαπάτηση. Τι είναι ακριβώς το Phishing; Είναι μια μέθοδος ηλεκτρονικής εξαπάτησης των χρηστών του διαδικτύου. Πρόκειται για προσπάθειες να αντληθούν απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα, όπως κωδικοί πρόσβασης, αριθμοί πιστωτικών καρτών, αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης. Για να καταλάβουμε καλύτερα τι είναι ακριβώς αυτή η ηλεκτρονική εξαπάτηση, έχουμε μαζί μας τον κύριο Πιερ Σιό, ειδικό στην ασφάλεια υπολογιστών. Καλώς ήλθατε στο Euronews.
Πιερ Σιό: Σας ευχαριστώ
Κλαούντιο Ρόκο: Πρώτα από όλα θα θέλαμε να μάθουμε την κλίμακα αυτού του φαινομένου;
Πιερ Σιό: Ο αριθμός είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια e-mails κάθε χρόνο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο δυνητικός αριθμός θυμάτων είναι όμως τεράστιος. Όλοι όσοι μπαίνουν στο διαδίκτυο μπορούν να πέσουν θύματα, μιας τέτοιας εξαπάτησης.
Κλαούντιο Ρόκο: Εάν κάποιος πέσει θύμα μιας τέτοιας απάτης, ποιες είναι οι συνέπειες;
Πιερ Σιό: Οι συνέπειες είναι πολλαπλές. Μπορεί να ξεκινήσουν χακάροντας τις ηλεκτρονικές σας διευθύνσεις και στέλνοντας ψεύτικα ηλεκτρονικά μηνύματα σε κοντινούς σας ανθρώπους, στα οποία να τους ζητούν χρήματα εκ μέρους σας. Μπορείτε να τους έχετε προμηθεύσει με τραπεζικές πληροφορίες και να σας κλέψουν χιλιάδες ευρώ από τους λογαριασμούς σας.
Στην περίπτωση εξαπάτησης στο Paypal, αν δείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση, βλέπετε ότι ο ιστότοπος είναι qpal.it. Καμιά σχέση δηλαδή με το Paypal. Εάν πατήσετε το link που σας καλεί να συμπληρώσετε μερικές πληροφορίες, γυρίζετε στην σελίδα του Paypal, που είναι πολύ καλά φτιαγμένη και ξεγελά.
Πρόκειται να σας ζητήσει να γραφτείτε, να αποδείξετε ποιοι είστε, δίνοντας την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και τον μυστικό κωδικό σας. Αλλά, όταν κοιτάξετε το URL, δεν ταιριάζει καθόλου. Είναι ένας ιστότοπος που έχει επαναδρομολογηθεί για ηλεκτρονική εξαπάτηση.
Ολοκληρώνοντας, ας δούμε αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα εξαπάτησης του Linkedin. Και πάλι, ο στοιχειώδης κανόνας. Η ηλεκτρονική διεύθυνση. Ο ιστότοπος δεν ταιριάζει καθόλου. Το μήνυμα δεν προέρχεται από το Linkedin. Αν το εξετάσουμε λεπτομερέστερα, θα καταλάβουμε ότι μοιάζει με αυθεντικό μήνυμα αλλά δεν είναι. Αρκεί να το τσεκάρουμε στη σελίδα του συγκεκριμένου ιστότοπου .
Κλαούντιο Ρόκο: Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικής εξαπάτησης;
Πιερ Σιό: Καταρχάς, πρέπει να είμαστε καχύποπτοι για κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα που δεχόμαστε. Εξορισμού, μπορούμε να δεχτούμε κακόβουλα μηνύματα από άγνωστα πρόσωπα αλλά ακόμη και από φίλους που οι λογαριασμοί τους έχουν χακαριστεί.
Κλαούντιο Ρόκο: Μια άλλη σύσταση;
Πιερ Σιό: Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι καμιά σοβαρή εταιρία δεν θα σας ζητήσει προσωπικές πληροφορίες μέσα από ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.
Κλαούντιο Ρόκο: Άρα δεν πρέπει να δίνουμε για παράδειγμα, τους μυστικούς μας κωδικούς πρόσβασης στα προσωπικά μας mails;
Πιερ Σιό: Δεν πρέπει ποτέ να στέλνετε τα στοιχεία πρόσβασης, την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, τους κωδικούς σας. Γιατί οι χάκερς μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον των φίλων σας, της οικογένειας και των συναδέλφων σας, με καμπάνιες μηνυμάτων ηλεκτρονικής εξαπάτησης και άλλους τύπους ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Κλαούντιο Ρόκο: Μια ακόμη συμβουλή;
Πιερ Σιό: Μην διστάσετε να καταγγείλετε μια ύποπτη περίπτωση μηνύματος ηλεκτρονικής εξαπάτησης στον πάροχό σας, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος ή στις ενώσεις που ασχολούνται με θέματα ασφάλειας του διαδικτύου. Αυτή είναι η δουλειά τους. Γι’ αυτό βρίσκονται πάντα στη διάθεσή σας.
Κλαούντιο Ρόκο: Μια τελευταία συμβουλή
Πιερ Σιό: Δεν πρέπει ποτέ να ανοίγουμε μια επισύναψη σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που μας έχει στείλει κάποιος που δεν γνωρίζουμε. Μπορεί να εμπεριέχει ιούς, ειδικά λογισμικά εξαπάτησης. Γενικεύοντας, δεν πρέπει να ανοίγουμε καθόλου επισυνάψεις, ακόμη κι αν προέρχονται από φίλους, συναδέλφους ή την οικογένειά μας.
Κλαούντιο Ρόκο: Πότε μπορούμε να ανοίξουμε μια επισύναψη και να είμαστε απόλυτα ασφαλείς;
Πιερ Σιό: Μόνο αν έχετε ελέγξει τον αποστολέα, είτε έχετε μιλήσει μαζί του, ή του έχετε τηλεφωνήσει ή έχετε συνεννοηθεί μέσω μηνύματος.
Κλαούντιο Ρόκο: Σας ευχαριστώ κύριε Σιό, που ήσασταν μαζί μας
Πιερ Σιό:Εγώ σας ευχαριστώ
Πηγη https://gr.euronews.com/